Ugljevik je druga opština u Republici Srpskoj po visini prosječne plate. Sa prosječnom platom u iznosu 1.200 KM, Ugljevičani su po visini ličnog dohotka odmah iza opštine Stanari.

Statistika pokazuje da je ova podmajevička opština jedna od najrazvijenijih u Republici Srpskoj, a kakvo je stanje na terenu?

UGLJEVIK – PROSJEČNA PLATA SKORO 1.200 KM+

VASILIJE PERIĆ, načelnik Opštine Ugljevik

“Kada tome dodamo da možda imamo najpovoljnijucijenu vodosnabdijevanja i komunalne usluge ima povoljniju cijenu grijanjaza one koji su korisnici, mislim da možemokonstatovati da je porodični život u ugljevikuli je pizaistanajpovoljniji u cijeloj regiji”.

Za ove brojke najvećim dijelom zaslužan je Rudnik i Termoelektrana Ugljevik, koji je žila kucavica ovog kraja. Od ukupnog broja zaposlenih njih skoro 80% je upravo iz Ugljevika i okoline.

NA RiTE ZAPOSLENO 1.500 UGLJEVIČANA

ČEDOMIR STOJANOVIĆ, generalni direktor RiTE Ugljevik

“Od nekih 1950 radnika, koliko je bilo u prošloj godini, ima 1420 iz ugljevičke opštine. Prosječna plata u RiTЕ za prošlu godinu je bila 1380 KM.“

„Godišnje mi izdvajamo za plate i poreze 57, 8 miliona maraka, što zanči mjesečno oko 4 miliona i 800“.

Druga dominantna djelatnost u ovom kraju je voćarstvo, od koje se, kažu oni koji se time bave, samo životari. Većina voća koju proizvede Darko Milošević završava u inostranstvu.

IZVOZE ŠLJIVE I JABUKE

DARKO MILOŠEVIĆ, voćar

„Šljive najviše, zatim jabuke kruške trešnje, najveći dio naših proizvoda završava na evropskom tržištu, kroz izvoz. Mi koji se bavimo čistom poljoprivrednom priozvodnjom, okrenuti smo sami na sebe, uzdamo se u svoj trud i svoj proizvod, tako da nas taj prosječan lični dohodak toliko i ne dotiče“.

Ekonomiste ovakve informacije baš i ne raduju. Kako kažu, dio stanovništva koji nije zaposlen na ugljevičkom gigantu ima plate često iispod prosječnih. Uz to, prisutno je i prekomijerno zapošljavanje.

EKONOMISTI NISU OPTIMISTI

ALEKSA MILOJEVIĆ, ekonomski stručnjak

„Npr u austriji 3000 radnika proizvede goidšnju vrijednost od šest milijardi, a kod nas 9000 radnika proizvede deset puta manju vrijednost. To znači da mi imamo devet deset puta više zaposlenih radnika“ Da viška radnika ima, priznaje i direktor RiTE Ugljevik, ali i za to imaju plan.

STIMULATIVNIM OTPREMNINAMA PROTIV VIŠKA RADNIKA

ČEDOMIR STOJANOVIĆ, generalni direktor RiTE Ugljevik

„Mi smo krenuli sistem stimulativnih otpremnina.Stimulišemo ih određenom novčanom cifrom da idu u penziju, da oslobađamo mjesta mlađima .U toku su i preraspdjele radnika i nadamo se da će to dati rezultate i planniramo da to bude intenzivnoo u 2020 godini“.

Iako je prosječna plata u Ugljeviku za oko 350 KM veća od prosječne plate u Republici Srpskoj, ona I dalje ne pokriva troškove potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo koja iznosi 1.800 KM. Porodice većinom spajaju kraj s krajem i režu troškove kako bi platu “razvukli” od prvog do prvog.