Od početka pandemije sektor ugostiteljstva suočen je s ograničavajućim mjerama. Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva podsjećaju da su radili samo deset mjeseci u godini i to uz ograničenja – reduciran broj mjesta i skraćeno radno vrijeme. Svako novo ograničenje za njih je neprihvatljivo.

DALIBOR ŠAJIĆ, predsjednik Udruženja “HoReCa”

“Daljim pooštravanjem mjera dolazimo do situacije da smo bukvalno na koljenima. Jednostavno nećemo moći više raditi, nećemo imati nikakav prihod, a tu dolazi do ozbiljnih problema ne samo za našu solventnost i likvidnost, već i ugrožavanje naših radnih mjesta.”

Ističu da sektor ugostiteljstva ne smije biti okrivljen za pogoršanu epidemiološku situaciju te pozivaju građane na ličnu odgovornost. Podsjećaju da je od početka pandemije do septembra, iz ove branše otpušteno oko tri hiljade radnika. Prihodi su za godinu dana manji oko 40 odsto, a mjere su doprinijele i stvaranju sive zone.

GORAN KURTINOVIĆ, član UO Udruženja “HoReCa”

“Veliki broj radnika je nađen neprijavljen u poejdinim objektima, prema izvještajima inspekcije, šta smo mi govorili da će doći. Naše je mišljenje, kad bi se uradila analiza, da bi se vidjelo da isti ti radnici koji su nađeni neprijavljeni, su bili prijavljeni u istom tom objektu u prošlom periodu.”

U Uniji udruženja poslodavaca napominju da korona kriza nanosi ekonomske štete poslodavcima i zbog velikog broja radnika na bolovanjima.

SAŠA TRIVIĆ, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS

“Podaci iz mjeseca novembra i decembra kažu da smo imali povećan broj kratkotrajnog bolovanja, koji je na teret poslodavaca, oko 13.000 radnika. Mi procjenjujemo štetu od ove trenutne situacije na preko 5 miliona za sve poslodavce.”

Ugostitelji zbrajaju štete zbog ograničenja, a povrtlari, koji su na početku pandemije podsticani na povećane zasade, imaju neotkupljene viškove. Pod motom „Naše malo nekom znači mnogo“ više od 37 tona krompira podijelili su građanima Banjaluke i humanitarnim organizacijama.