U Banjaluci je potpisan Ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzionom fondu i Ugovor o organizovanju penzionog plana Vlade Republike Srpske. Vlada je donijela odluku o organizovanju penzionog plana za sve zaposlene, čije se plate finansiraju iz entitetskog budžeta.

Više od 40.000 zaposlenih, koji primaju platu iz budžeta RS, na dobrovoljnoj osnovi moći će se izjasniti da li žele od početka iduće godine da uplaćuju ličnu penziju. Plan je da Vlada RS mjesečno uplaćuje po 20 maraka penzionog doprinosa za svakog zaposlenog, ako potpiše ugovor.

TOMAŽ ZAVRŠNIK, direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda

Misija Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda će biti partner od povjerenja koji će na odgovoran način upravljati povjerenim sredstvima do isplate.

DRAGAN GNJATIĆ, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS

Danas mislimo za sutra. Potpisali smo ove dokumente u želji da svaki zaposleni koji dobija platu iz budzeta individualno potpiše ovaj dokument i tako ostvari sigurnost u trećem dobu.

U Sindikatu uprave, iako podržavaju prijedlog, ističu da će nastaviti da pregovaraju s Vladom RS da se povećaju plate, kako bi zaustavili trend odlaska građana iz RS.

BOŽO MARIĆ, predsjednik Sindikata uprave RS

Ovim potezom svi radnici od 1.1. na osnovu mjesečnih uplata Vlade od po 20 KM stiču pravo na ličnu penziju, pored redovne penzije iz Fonda PiO.

Do kraja godine biće poznato koliko će se radnika u javnoj upravi odlučiti na ovaj vid štednje za treću dob. Mjesečni iznos od 20 maraka može biti i veći u zavisnosti od odluke i mogućnosti zaposlenih koji primaju platu iz budžeta.

Izvor: BHRT/DIJANA VRHOVAC