Ovogodišnja berba grožđa treba početi, a još nema konkretnih mjera u zaštiti domaće proizvodnje koja je teško pogođena pandemijom. Hercegovački vinari nemaju mjesta u podrumima za ovogodišnje grožđe i vino. Na domaćem tržištu svake godine za vrijeme berbe pojavi se uvozno grožđe.

Berba na mostarskom vinogorju tek je počela. U vinogradima je mehanizacija, bere se strojno s uz minimalnu fizičku radnu snagu. Ovogodišnja berba bit će natprosječna i po kvaliteti i količini, a u
podrumima nema prostora za novo vino.

MIRO ĆORIĆ, Grupacija vinara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Grožđe ove nikad bolje, sada šta sa njim Bačve su i tankovi puni i sada da bi oslobodili bačve punimo u boce.

U najvećem vinogorju u BiH, onom čitlučkom, berba počinje za nekoliko dana. 20 tisuća litara vina još je u skladištima. Izvoz je smanjen za 90%, a potrošnja na domaćem tržištu za 70 %. Najteže su pogođeni mali vinogradari, jer pojedine velike vinarije neće otkupljivati grođže od kooperanata ili će tek manje količine uz znatno niže cijene. Žilavki i blatini na domaćem tržištu konkurencija je jeftinije uvozno, najviše makedonsko grođže.

MIRO ĆORIĆ, Grupacija vinara pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Kada bi se uvoz grožđa smanjio iz okolnih zmelja naši seljci, vinogradari bi prodali grožđe ovima što su kupovali tuđe, grožđe bolje skoro dvaput,a cijena je ista, ove godine cijena je pala

Iako se vinsko grožđe ne može legalno uvoziti ono je ipak prisutno na našem tržištu. Zbog toga je Grupacija vinara pokrenula je incijativu za zabranom uvoza grožđa. Državni resorni ministar je kazao kako je spreman pokrenuti to pitanje na sjednici Vijeća ministara.

STAŠA KOŠARAC, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Koliko ćeto to remetiti kapacitete naših proizvođača, o tome treba govoriti, ja sam spreman da govorim prije svega misleći na zabranu uvoza grožđa u BiH za proizvodnju vina

I dok je zabrana uvoza neizvjesna, uvoz je moguće ograničiti. Državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa proslijedilo je uputsva za pojačane mjere kontrole uvoza grožđa te ih uputila nadležnim državnim i entitetskim insititucijama. Dio tih prijedloga odnosi se i na zdravstvenu ispravnost.

DŽEMIL HAJRIĆ, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane BiH

Gdje će svaku pošiljku obavezno pratiti nalaz akreditirane ustanove na ostattke pesticida i teških metala

Bez entitetskog usuglašavanja te mjere ne mogu stupiti na snagu. Federalno ministarstvo poljoprivrede dalo je suglasnost na predložene upute, mišljenje iz RS još se čeka. Velika su očekivanja od inicijative za zabranom i kontrolom uvoza grođža. Hercegovački vinari i vinogradari u tome vide spas domaće proizvodnje . 2020 godina bit će upamćena po vrhunskoj berbi ali i borbi za opstanak.