Kineski državljanin koji radi u britanskom konzulatu u Hong Kongu uhapšen je u kineskom pograničnom gradu Shenzenu zbog kršenja zakona, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Velika Britanija je saopćila da je “ekstremno zabrinuta” izvještajima da je član osoblja njenog konzulata u bivšoj koloniji uhapšen.

Simon Chang nije se vratio na posao 9. augusta nakon što je posjetio obližnji grad Shenzen, prethodnog dana, javio je honkonški website HK01, pozivajući se na razgovore s njegovom djevojkom i porodicom.

Chengova porodica potvrdila je njegov nestanak na svom Facebook postu u utorak navečer, navodeći da je on poslovno otputovao iz Hong Konga u Shenzen 8. augusta.

Na redovnom dnevnom brifingu za novinare, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Sguang izjavio je da je policija Shenzena pritvorila Chenga na 15 dana zbog kršenja javne sigurnosti, ne iznoseći nikakve detalje, prenosi Reuters.

Policija Shenzena odbila je odmah komentirati Chengovo hapšenje.

Hong Kong je zahvaćen antivladinim protestima u posljednjim sedmicama, dok Peking optužuje veliku Britaniju i ostale zapadne zemlje za miješanje u njegov unutrašnja pitanja.

Velija Britanija, Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje traže od Kine da poštuje formulu “jedna zemlja, dva sistema” na osnovu koje je Hong Kong vraćen s britanske na kinesku vladavinu u 1997. godini.