Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su na području Breze lice čiji su inicijali K.Ž. iz Vareša koje se sumnjiči da je od osobe osuđene na kaznu zatvora od jedne godine u više navrata protivpravno pribavio različite novčane iznose u ukupnoj vrijednosti od oko 15.000 KM.

Osumnjičeni je od početka 2019. do juče kada je uhapšen, od osobe osuđene zbog saobraćajne nesreća sa smrtnom posljedicom, u više navrata zahtijevao novac da bi spriječio njegov odlazak u zatvor, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Ž.D. je presuđenoj osobi govorio da ima veze u sudu, da će mu obezbijediti blažu kaznu, a nakon pravosnažne presude mu je obećavao pogodnost u smislu izdržavanja zatvorske kazne u kućnom zatvoru odnosno uz korištenje elektronske narukvice.

On je uhapšen nakon primopredaje dijela ugovorenog novca, nakon čega je na osnovu naredbe Opštinskog suda u Visokom izvršen pretres vozila i kuće na području Vareša koje koristi gdje su pronađeni novac, oružje, municija i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osumnjičeni se tereti za izvršavanje krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Uhapšeno lice je kriminalistički obrađeno i danas je predato u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.