Po naredbi Kantonalnog suda, u Lukavcu su juče uhapšena tri rukovodioca Global ispat koksne industrije. Među njima je i britansko-indijski milijarder Pramod Mital, koji vrši funkciju Nadzornog odbora u preduzeću. Oglasili su se i iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Trojica juče uhapšenih su državljani Indije.

U pretresu prostorija i vozila na području Lukavca i Tuzle koje koriste osumnjičeni pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumenta i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Pretresi, u kojima je izuzeta određena dokumentacija i iz službenih prostorija GIKIL-a, izvršeni su prema nalogu Kantonalnog suda Tuzla.

Uhapšena lica su osumnjičena da su počinila organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima – produženo krivično djelo, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, kao i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju, čime su nanijeli višemilionsku štetu GIKIL-u.

Osumnjičeni će, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, biti predati Tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Izvor: Mirela Bektić/BHRT