Zbog trgovine drogom, korupcije, zloupotrebe položaja i pranja novca uhapšeno je 38 državljana Albanije, među kojima i tužilac, šef departmana i tri visoka policijska zvaničnika.

Albanska Specijalna struktura protiv korupcije i organizovanog kriminala (SPAK), saopštila je da je dvogodišnja istraga predvođena Italijom, pokazala da su osumnjičeni koji su djelovali u Albaniji, Italiji, Crnoj Gori i Španiji, bili dio međunarodnih kriminalhih grupa uglavnom uključenih u trgovinu drogom.

Od ukupnog broja osumnjičenim, u Albaniji je uhapšeno 28, uključujući i dva tjelohranitelja koji su radili za bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova.

Od 2016. godine policija u četiri zemlje je zaplijenila šest metričkih tona kanabisa, kokaina i druge droge vrijednosti procjenjene na 55 miliona evra.

“Javni zvaničnici, u nekim slučajevima i sami vlasnici droge, garantovali su da će narkotici namijenjeni za italijansku oblast Pulju, stići tamo bezbjedno kopnom ili morem”, navodi se u saopštenju.

Vlasti će konfiskovati imovinu osumnjičenih vrednosti više miliona evra, uključujući stanove, zemljište, restorane i druge firme.

Albanija je nekad bila vodeći proizvođač marihuane u Evropi i raskrsnica za njeno krijumčarenje. U velikoj operaciji prije sedam godina znatno je suzbijeno gajenje kanabisa, ali redovne zaplijene ukazuju da narko dileri i dalje tragaju za alternativnim mjestima za uzgajanje ili skladištenje marihuane, i da su postali dio međunarodnih bandi za krijumčarenje teških vrsta droge.