Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH danas su, u nastavku akcije “Network”, uhapsili jedno lice osumnjičeno za zloupotrebu položaja i ovlaštenja.

Osumnjičeni je lišen slobode na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i nalazi se u prostorijama SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade, on će biti predat u dalju nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, saopšteno je iz SIPA-e.

Iz SIPA-e podsjećaju da su u akciji kodnog naziva “Network” pripadnici SIPA-e juče izvršili pretrese na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo i lišili slobode jedno lice zbog osnovane sumnje da je počinilo krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, te pranje novca.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku, dok je lice lišeno slobode, nakon kriminalističke obrade, danas predato Tužilaštvu Kantona Sarajevo, naveli su u saopštenju.

U saopštenju su naveli da postoje osnovi sumnje da je osumnjičeno lice počinjenjem navedenih krivičnih djela, odnosno preduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novca u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inostranstvu, steklo protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427 KM.