U nastavku pojačanih aktivnosti na sprječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina u okviru kampanje “Stop švercu”, pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje na području Regionalnog centra Tuzla u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana i cigareta bez akciznih markica.

Procijenjena tržišna vrijednost oduzete robe iznosi 55.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja identificirali su lice koje vrši distribuciju i prodaju duhana na području koje pokriva Regionalni centar Tuzla. Prilikom izvršenog pretresa motornog vozila pronađen je 101 kilogram sitno rezanog duhana bez akciznih markica. Ova akcizna roba nalazila se u vrećama za stočnu hranu.

U drugoj odvojenoj akciji službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla u suradnji sa službenicima Grupe za obavještavanje, a na osnovu operativnog rada, izvršili su lociranje putničkog motornog vozila i objekta gdje se vrši skladištenje duhana i cigareta za daljnju distribuciju i prometovanje na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 5.340 paklica raznih cigareta (FM, King) i 49,1 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Vrijednost privremeno oduzetih cigareta i rezanog duhana procjenjuje se na iznos od 55.000,00 KM.

Uzevši u obzir i ove aktivnosti, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla u ovoj je godini oduzela 77.199 paklica cigareta (154 kartona), 1.730,00 kg sitno rezanog duhana, 2.646 paklica ručno motanih cigareta.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada Sjedinjenih Država putem Programa EXBS. Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i anonimni.