Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH sproveli su dvije odvojene akcije na području Gradiške i Banjaluke, prilikom kojih su privremeno oduzeli novu tehničku opremu i duvanske prerađevine ukupne vrijednosti oko 115.000 KM.

U mjestu Dubrave kod Gradiške službenici UIO privremeno su oduzeli nove laptop računare, “pametne satove” i mobilne telefone raznih robnih marki stranog porijekla bez dokumentacije o provedenom carinskom postupku u BiH.

Vrijednost privremeno oduzete robe je oko 18.000 KM, a protiv odgovornog lica biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom, saopšteno je iz UIO.

U akciji na području grada Banjaluka, obavljen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda, te je pronađeno 2.750 kutija ručno punjenih cigareta, 140 kutija drugih cigareta raznih robnih marki i oko 493 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO.

Pronađeno je i 50.000 komada filtera sa ovojnicom i mašinice za ručno punjenje cigareta, a ukupna tržišna vrijednost sve oduzete robe procjenjuje se na 96.500 KM.

UIO BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080020607 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.