Službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prelazu Rača pronašli su, a potom i oduzeli veću količinu skrivene i neprijavljene razne tehničke robe, dok su na područiju opština Šekovići, Ugljevik i Lukavac spriječili krijumčarenje duvanskih proizvoda.

Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 43.000 KM.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Tuzli na graničnom prelazu Rača privremeno su oduzeli raznu tehničku robu u dvije odvojene akcije. Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa uz upotrebu specijalističke opreme otkrivena je veća količina skrivene i neprijavljene robe (21.350 komada različitih dijelova opreme za pikado). Detaljanim pregledom jednog teretnog motornog vozila pronađena je veća količina skrivene i neprijavljene robe i to 306 komada različite robe (far za traktor, filteri za traktor, grijači za traktor).

Na područiju opština Šekovići i Ugljevik ovlašteni službenici UIO proveli su operativne aktivnosti, koje su rezultirale privremenim oduzimanjem 928 paklica različitih cigareta bez odgovarajućih akciznih markica UIO. Takođe, na području opštine Lukavac operativne aktivnosti ovlaštenih službenika UIO su rezultirale oduzimanjem 500 paklica ručno motanih cigareta.