Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) besplatno vakcinišu sve odraslo stanovništvo u šest emirata kineskom vakcinom kompanije Sinofarm, koja je u toj zemlji odobrena ranije ovog mjeseca, objavio je singapurski list “Lijanhe Zaobao”, prenjela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Od 22. decembra, javne i privatne klinike i poljske bolnice u UAE-u trenutno mogu besplatno da dobiju vakcinu protiv koronavirusa.

Dok druge zemlje distribuiraju vakcine prema starosti i osjetljivosti stanovništva, UAE proširuju pristup vakcinama svim odraslima, među kojima su milion državljana i preko osam miliona stranaca, koji imaju prebivalište, navodi se u izvještaju “Fajnenšal tajmsa”, prenosi CMG.

Vakcina, koju je razvio Pekinški institut za biološke proizvode i kineska Sinofarm grupa (Sinofarm Džungšeng), ušla je u fazu kliničkih ispitivanja u UAE-u septembra ove godine.

Početkom ovog mjeseca, vakcina je odobrena za stavljanje u promet u ovoj zemlji, što je prvi put u svijetu.

Istovremeno, Ministarstvo zdravlja i prevencije UAE-a objavilo je rezultate testa putem državne novinske agencije UAE-a (VAM) da je vakcina 86 odsto efikasna protiv koronavirusa, da je stopa serokonverzije neutralizujućih antitela 99 odsto, dok je efektivna stopa za sprječavanje umjerenih i teških infekcija 100 odsto.

Po izvještaju VAM-a, otkada je u septembru ove godine izdato odobrenje za hitnu upotrebu, vakcina je pružila snažnu i sigurnu zaštitu desetinama hiljada radnika na prvim linijama borbe protiv koronavirusa u UAE-u, prenjela je CMG.

Više od desetak zvaničnika UAE-a, uključujući potpredsjednika i premijera Muhameda bin Rašid al Maktouma, ministra spoljnih poslova, ministra zdravlja i ministra unutrašnjih poslova, su javno vakcinisani tom vakcinom.