U privremenim prihvatnim centrima Usivak i Blažuj trenutno je smješteno 2.300 migranata, što predstavlja ozbiljan bezbjednosni izazov na području Kantona Sarajevo, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Kako je rekao, iako je migrantima ograničeno kretanje izvan privremenih prihvatnih centara, evidentan je problem nedozvoljenog napuštanja smještajnih kapaciteta i njihovo prisustvo u urbanim dijelovima grada.

Sastanku o povećanom prisustvu migranata u Kantonu Sarajevo, osim Ujića, prisustvovali su Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ismir Jusko, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo, Nusret Selimović i Šef misije IOM-a u BiH Piter Van der Auverart.

Na zahtjev ministra i komesara, dogovoreno je da će se uložiti dodatni napori, postaviti dodatne fizičke barijere i bezbjednosne ograde oko privremenih prihvatnih centara, te angažovati dodatni broj osoblja s ciljem sprečavanja nelegalnog napuštanja privremenih prihvatnih centara od strane migranata.

Naglasili su da će MUP Kantona Sarajevo obezbjediti pojačano prisustvo pripadnika MUP-a u blizini dva privremena prihvatna centra Blažuj i Ušivak, što je od izuzetnog značaja za održavanje povoljne bezbjednosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Takođe, istaknuto je da se s popuštanjem mjera, uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa, i omogućavanjem slobodnog kretanja ljudi, očekuje da će značajan broj migranata iz zemalja regiona krenuti preko Bosne i Hercegovine ka zemljama Evropske unije.