Za sedam dana bi se moglo dogoditi da Univerzitetski klinički centar Republike Srpske neće imati slobodnih bolesničkih soba. Zbog velikog broja hospitalizovanih, gotovo su popunjeni i kapaciteti Trebinjske bolnice. U ovom gradu zbog pogoršane epidemioloske situacije nastava u školama od ponedjeljka prelazi na onlajn sistem.

UKC dostiže svoje limite i prvi put od početka pandemije otvara sedmi, zadnji sprat za smještaj kovid pacijenata. Danas su popunjeni i kapaciteti intenzivne njege za nehirurške grane te će za kovid pacijente, kojima je potrebna intenzivna respiratorna njega biti otvorena hirurška šok soba, što bi se moglo odraziti na potrebe nekovid pacijenata.

U UKC-u je trenutno smješteno 350 pacijenata. Od toga gotovo 50 na kiseoničkoj podršci, a dva pacijenta su priključena na vještačka pluća. Raste pritisak i na Dom zdravlja Banjaluka. Sada moraju redukovati i rad
ruralnih ambulanti, koje će po potrebi raditi 4 umjesto pet dana. Na području grada aktivno je 2000 zaraženih.

U trebinjskim kovid odjeljenjima gotovo da više nema mjesta, te iz predostrožnosti bolničko odjeljenje za neurologiju prelazi u kovid režim. Trenutno je hospitalizovano više od 50 pacijenata, od kojih je većina sa teškom kliničkom slikom. U ovom gradu od ponedjeljka osnovne i srednje škole prelaze na sedmodnevnu nastavu na daljinu. Na online nastavu prelazi i Osnovna škola „Sveti Sava“ u Rogatici.

Lokalni štabovi koji su od danas u svakodnevnom zasjedanju za sada se ne odlučuju za oštrije mjere. Još uvijek je fokus na kontrolisanju postojećih.

Maksimalna kontrola protivepidemijskih mjera i odgovornost građana dijeli grad od zaključavanja, poručio je i gradonačelnik Bijeljine.

Gradski štab Banjaluka odredio je halu sajmišta Metal za mjesto na kojem će se vršiti masovna vakcinacija stanovništva. Vakcinacija starijih od 65 godina sutra počinje u Banjaluci, Trebinju i Gradišci, a od ponedjeljka u ostalim Domovima zdravlja.