Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla danas je dobio novi PCR aparat za testiranje na COVID-19, kojeg je donirala Evropska unija. Aparat vrijedan oko 110 hiljada maraka, doprinijet će efikasnijem testiranju osoba na oboljenje COVID-19.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vahid Jusufović kaže da je ovo veoma značajna donacija.

“Prije dvadesetak dana smo dobili vrhunski aparat za opću anesteziju. Također, i ovaj aparat koji smo dobili neće služiti samo za opću dijagnostiku, nego i za dijagnostiku drugih oboljenja. Sada radimo 300 testova na COVID-19, a s ovim aparatom naš kapacitet će biti povećan na 450”, rekao je Jusufović.

On je naglasio da će prioritet prilikom izrade testova imati pacijenti iz ambulante koja se nalazi na Klinici za zarazne bolesti. To su pacijenti koji su u dosta teškom stanju i imaju kliničke simptome na COVID-19. Njihovi brisevi se, navodi Jusufović, odmah uzimaju.

“U drugu kolonu dolaze pacijenti koji čekaju pripremu za operativni zahvat, nakon njih na red dolaze uposlenici koji su u procesu rada, a tek onda oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Znam da su pacijenti nestrpljivi, ali i naš Zavod za javno zdravstvo radi 24 sata. Nadam se da će i ovaj aparat skratiti vrijeme dobijanja rezultata za oko 50 posto”, naglasio je Jusufović.

Šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Richard Maša izjavio je kako je EU najveći i najlojalniji partner Bosni i Hercegovini.

“Što se tiče borbe s COVID-19, mi smo od marta dosad uložili oko sedam miliona eura za medicinsku opremu koju će dobiti sve zdravstvene institucije u BiH”, rekao je Maša.