U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas su predstavljene smjernice liječenja covid pacijenata. Budući da se radi o smjernicama koje je prihvatila i Svjetska zdravstvena organizacija, one će biti proslijeđene Ministarstvu zdravstva TK kako bi Tuzlanski kanton dobio jedinstvenu metodu liječenja covid pacijenata.

Još ne možemo reći da se na području Tuzlanskog kantona epidemiološka situacija stabilizira. Dvije tisuće je oboljelih, 1600 je u izolaciji. Danas je na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla upriličena press-konferencija na kojoj je tim liječnika koji radi u glavnim covid odjeljenjima predstavio smjernice liječenja pacijenata.

ŠEKIB UMIHANIĆ, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla

“Danas prezentovane smjernice u liječenju pacijenata rezultat su rada multidisciplinarnog tima ljekara Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i svakako pružaju mogućnost da ih koriste svi zdravstveni djelatnici ovog kantona, pa i šire”.

On je rekao da je tretman lijekom Tocilizumab, koji je u ovoj ustanovi u primjeni od avgusta prošle godine, dao izvanredne rezultate, kod strogo kontrolisanih indikacija. Lijek je upotrijebljen kod 18 pacijenata, u čijim je kontrolnim nalazima zabilježeno poboljšanje. Njih dvanaest je ozdravilo, a šest je, nažalost, imalo smrtni ishod, usljed drugih komplikacija, s obzirom da se radi o pacinjetima sa komorbiditetom, kazao je on.