S ciljem rješavanja problema zagušenja saobraćaja, te nadolazećeg hladnog perioda i pada temperature, od ponedjeljka, 26. oktobra, bit će ukinut trijažni punkt na glavnom ulazu u krug Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla.

Trijažni punktovi će biti formirani na ulazima u svaki objekat Ustanove, gdje će se organizirati epidemiološko anketiranje pacijenata i njihove pratnje, te mjerenje tjelesne temperature i evidentiranje, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Putnička i teretna motorna vozila koja ulaze u krug Ustanove i dalje će moći ulaziti isključivo na glavni ulaz, a iz kruga Ustanove moći će izaći na svim izlazima.

Zaposlenici Ustanove, korisnici usluga zdravstvene zaštite i ostala lica koja u Ustanovu ne dolaze motornim vozilima, mogu ući i izaći iz kruga Ustanove na bilo koji ulaz/izlaz.

U objekte će se ulaziti i iz istih izlaziti isključivo na glavne ulaze/izlaze na kojima će se nalaziti trijažni punktovi, uz poštivanje propisanih higijensko-epidemioloških mjera, održavanje propisane fizičke distance gdje je to moguće, nošenje odgovarajuće lične zaštitne opreme i zabranu okupljanja u većim grupama.

Izuzetno od prethodnog stava, za objekat “Gradina” će u periodu od 8 do 16 sati biti otvoreni i dodatni sporedni ulazi prema prijemnim i specijalističkim ambulantama klinika koje su smještene u tom objektu, a nakon 16 sati i u ovaj objekat će se ulaziti i iz istog izlaziti isključivo na glavni ulaz/izlaz.

U objekte Ustanove će, pored osoblja, moći ulaziti samo pacijenti koji imaju propisno izdatu uputnicu za pružanje usluga zdravstvene zaštite u Ustanovi, te njihova pratnja ukoliko je to neophodno, ali ne više od jedne osobe u pratnji.

Na snazi i dalje ostaje Odluka o zabrani posjeta pacijentima Ustanove.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla pozivaju pacijente i pratnju na razumijevanje i saradnju, pridržavanje zakazanih termina, kao i pridržavanje mjera prevencije s ciljem smanjenja obolijevanja od gripe i infekcije COVID-19.