Pojedini gradovi i okruzi u Kaliforniji ukinuli su policijski čas jer su višednevno nasilje zamijenili mirni protesti, uz obećanje američkih zvaničnika da će se boriti protiv nejednakosti nakon ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Protestne šetnje održane su u Los Anđelesu, San Francisku i u drugim gradovima pod parolom “Životi crnaca vrijede” i uz pozive na promjene.

Skupovi su bili snažno emotivni, ali nije bilo konfrontacija sa snagama reda. Demonstranti su sjedili na ulicama, klečali i održavali minute ćutanja, prenio je AP.

Policijski čas ukinut je u Los Anđelesu, San Francisku, San Hozeu, Berkliju, Ouklendu i u nekoliko okruga Zalivske oblasti, a Nacionalna garda i dalje je u pripravnosti u većim zajednicama.

Policijski čas i dalje je na snazi u glavnom gradu Sakramentu, a Američka unija za građanske slobode u Sjevernoj Kaliforniji pozvala je na ukidanje te mjere jer ograničava “zaštićeno pravo na politički govor”.

Gradonačelnik San Franciska London Brid objavila je na “Tviteru” da će se sa saradnicima založiti da u sljedećem gradskom budžetu dio sredstava namijenjenih policiji bude prusmjeren na projekte u afroameričkoj zajednici.

“Decenije nedovoljnih investicija i rasno neujednačene politike nanijele su neproporcionalnu štetu ovoj zajednici”, rekla je Brid.