Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je ukinuta mjera pritvora Višnji Aćimović, optuženoj za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine obavijestilo Sud Bosne i Hercegovine o preuzimanju krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović. Sud je donio naredbu kojom se povlači naredba Suda od 30.1.2019. godine, na osnovu koje je raspisana potjernica za optuženu Višnju Aćimović.

Sud Bosne i Hercegovine je dana 7.2.2017. godine potvrdio optužnicu koja Višnju Aćimović tereti da je počinila krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Aćimović se tereti da je, početkom juna 1992. godine, na lokalitetu između Metališta i Zalukovlja zv. Mračni dol, koji se nalazi u neposrednoj blizini logora Sušica, opština Vlasenica, bez službenog položaja u Vojsci Republike Srpske (VRS), svjesno i voljno, zajedno s više naoružanih NN pripadnika VRS, učestvovala u lišavanju života 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade suda u Vlasenici.