Ukrajinski šef diplomatije Dmytro Kuleba poručio je da Ukrajina i dalje potražuje ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Oglasila se i Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini. Navode da od posljednjeg sastanka u decembru koji su imali u Ministarstvu spoljnih poslova BiH nema novih informacija kako je ikona dospjela u BiH. Dodik je opet poručio da je ikonu dobio od jedne porodice te da će je javno vratiti.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je da njegova zemlja i dalje traži vraćanje ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom nedavne posjete BiH.

Kuleba je na zvaničnom Twitter nalogu, reagirajući na jučerašnje Dodikove izjave po izlasku iz bolnice gdje se nalazio zbog infekcije koronavirusom, naveo da je ukrajinska ikona “opekla prste ciničnim ruskim diplomatama koji se nje odriču”.

“Ali, gospodin Dodik nastavlja da laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje traži da se ikona vrati”, napisao je Kuleba na Twitteru.

Dodik je, između ostalog, jučer ustvrdio da organi Ukrajine nisu tražili ikonu, da je ona na sigurnom i da su aferu izmislili “federalni mediji”.

Pozlaćena ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra nosi pečat koji svjedoči o tome da je bila u vlasništvu sovjetske Ukrajine. Sumnja se da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.