Ukrajina je registrovala 420 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je najmanje u prethodnih skoro godinu dana, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Prethodno je manje dnevnih slučajeva zabilježeno 8. juna 2020. godine – 394.

Broj potvrđenih infekcija obično je manji ponedjeljkom, zbog manjeg broja pojedinačnih izvještaja o testiranju tokom vikenda.

Ukrajina, sa populacijom od 41 miliona ljudi, spada među najteže pogođene zemlje Evrope sa oko 2,22 miliona potvrđenih slučajeva zaraze i 51.692 smrtna ishoda do 14. juna.

Tokom prethodna 24 časa potvrđeno je rekordno niskih 13 smrtnih ishoda.

Njemačka razmatra ublažavanje mjera za nošenje zaštitnih maski

U Njemačkoj je registrovan najmanji broj novozaraženih korona virusom na dnevnom nivou u posljednjih devet meseci, pa zvaničnici razmatraju mogućnost popuštanja pravila kada je riječ o nošenju zaštitnih maski.

Institut Robert Koh saopštio je da je u posljednja 24 časa registrovano 549 novozaraženih osoba, što je prvi put od 21. septembra da je taj broj manji od 1.000, mada je obično slučaj da su brojke tokom vikenda relativno niske jer se manji broj osoba testira.

U Njemačkoj je od početka pandemije zaraženo više od 3,7 miliona ljudi, a sa novih deset smrtnih slučajeva, broj umrlih je dostigao 89.844.

Smanjivanjem broja zaraženih pokrenuto je pitanje nošenja zaštitnih maski. Ministar zdravlja Jens Špan rekao je novinskoj grupi Funke da treba ići postepeno i da najprije treba ukinuti pravila za nošenje maski na otvorenom.

On je dodao da bi mjera nošenja maski u zatvorenom prostoru mogla da bude postepeno ukidana u oblastima sa malim brojem zaraženih i visokom stopom vakcinacije.

U Indiji najmanje zaraženih od kraja marta

Indija je registrovala 70.421 novi slučaj virusa korona tokom prethodna 24 časa, što je najmanje od 31. marta, pokazuju danas objavljeni podaci Ministarstva zdravlja.

U istom periodu od posljedica infekcije virusom korona umrla je 3.921. osoba, pa je ukupni broj preminulih povećan na 374.305.

Indija je od početka epidemije potvrdila 29,51 milion slučajeva zaraze.