Rusija povećava prisustvo oružanih snaga u blizini ukrajinskih granica što predstavlja opasnost po sigurnost zemlje, rekao je u utorak ukrajinski vrhovni zapovjednik Ruslan Homčak optužujući Moskvu da vodi “agresivnu politiku” prema Kijevu.

U primjedbama parlamentu, Homčak je također optužio promoskovske separatiste za sustavno kršenje prekida vatre u sukobu na istoku Ukrajine dogovorenom u srpnju 2020. godine.

Ukrajina i Rusija su okrivile jedna drugu za porast nasilja u sukobu, za koji Kijev navodi da je od 2014. uzrokovao smrt 14.000 ljudi, javlja Reuters.

Vladine snage i proruski separatisti međusobno se optužuju za kršenje primirja, a zakonodavci kažu da je do sada ove godine ubijeno 26 ukrajinskih vojnika, uključujući četvoricu snajperista prošloga tjedna.

– Ruska Federacija nastavlja agresivnu politiku prema Ukrajini – rekao je Homčak parlamentu.

Homčak je rekao da su se ruske trupe iz različitih regija okupljale u blizini granica Ukrajine pod izgovorom održavanja borbene spremnosti i priprema za vježbe, “provodeći postupnp povećanje trupa u blizini državne granice Ukrajine”.

Dodao je da Moskva stavlja 32.700 vojnika na Krimu, anektiranom od Rusije 2014. godine, dok njeni zapovijednici zapovijedaju 28.000 separatističkih vojnika smještenih na privremeno okupiranim teritorijama na istoku Ukrajine.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju za slanje trupa i teškog naoružanja kao podršku separatistima.

Moskva kaže da pobunjenicima pruža samo političku i humanitarnu podršku i kaže da su Rusi koji se bore u Ukrajini dobrovoljci.