Predsjednik Volodimir Zelenski danas je pozvao NATO da otvori put za pridruženje Ukrajine zapadnom vojnom savezu, nakon nekoliko dana u kojima je Rusija gomilala vojnike i blizini regije Donbas zahvaćene sukobom.

Izjava Zelenskog izazvala je trenutnu reakciju Moskve, koja tvrdi da bi prijem Ukrajine u NATO mogao dodatno pogoršati situaciju u Donbasu, gdje se nasilje pojačalo u posljednjim danima.

Proruski separatisti bore se od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev tvrdi da je odnio 14.000 ljudskih života. Ukrajina je izvijestila da su još dvojica njenih vojnika poginula danas.

“Prijem u NATO jedini je put za okončanje sukoba u Donbasu”, poručio je Zelenski generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru, navodi se u saopštenju iz ureda Zelenskog. Akcioni plan za članstvo “biće istinski signal za Rusiju”, kazao je on.

Takođe je pozvao NATO članice da osnaže vojno prisustvo u regiji Crnog mora.

Stoltenberg je u tvitu izrazio “ozbiljnu zabrinutost ruskim vojnim aktivnostima u i oko Ukrajine i aktuelnim kršenjima primirja”.

Ukrajina je pokrenula diplomatsku ofanzivu u cilju jačanja podrške zapadnih zemalja i NATO-a u sporenju s Rusijom oko Donbasa, izražavajući zabrinutost zbog gomilanja ruskih vojnika od kraja marta. Rusija tvrdi da su pokreti njenih vojnika defanzivni i da će umiješanost NATO-a samo dodatno pogoršati ionako zapaljivu situaciju.

Spor je takođe oborio vrijednost suverenih ukrajinskih dionica na najniži nivo od novembra prošle godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da narod koji živi na istoku Ukrajine neće prihvatiti članstvo u NATO-u i da bi retorika ukrajinskih čelnika mogla dodatno destabilizovati regiju Donbasa.

“Do sada ne uočavamo namjeru ukrajinske strane da na neki način ublaži situaciju i da se odmakne od ratobornih tema”, kazao je.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je, govoreći tokom posjete Indiji, izjavio da je Rusija zabrinuta izjavama koje dolaze iz Kijeva i da je u kontaktu s evropskim zemljama povodom toga.

Sukob u Donbasu planuo je u mjesecima nakon što su ruske snage zauzele ukrajinsko Krimsko poluostrvo 2014. godine. Ukrajina i zapadne zemlje tvrde da separatiste u Donbasu naoružava, predvodi, finansira i pomaže Rusija, uključujući i aktivne ruske vojnike. Moskva negira da se miješa u ukrajinska unutrašnja pitanja. Iako je primirje prekinulo sukobe punog obima, sporadični smrtonosni sukobi su nastavljeni.

Ukrajina je takođe saopštila danas kako želi da aktuelni mirovni pregovori budu izmješteni iz bjeloruske prestonice Minska, tvrdeći da je Bjelorusija pod prevelikim uticajem Rusije.

“Ne znamo gdje bi se oni (razgovori) mogli izmjestiti. To je tema rasprave”, izjavio je zamjenik ukrajinskog premijera Oleksij Reznikov za Rojters.