Ulaz u dolinu magije jedna je od najljepših slika Ferdinanda Hodlera, najznačajnijeg švicarskog slikara, poznatog po slavnim alpskim pejzažima. Djelo je sačuvala Žan Serani Šarl Čišić, najomiljeniji autorov model.

Slika je originalno Hodlerovo djelo, ali ujedno i falsifikat. Potpis nije autentičan.

https://youtu.be/kYVAI_gDTek

Umjesto autora, ime je dopisala Žan Serani, koja je sa slavnim slikarom sarađivala 15 godina. Bliskost, razumijevanje i zajednička strast prema umjetnosti, dali su za pravo Žan Serani da uz mnoga poklonjena djela, iz autorovog ateljea, prisvoji i još neko koje joj se naročito dopadalo. Tako je uzela i sliku Ulaz u dolinu magije.

Iako joj se slika dovoljno svidjela da je zadrži, mlada Žan Serani je djelo i sama popravila. Na monotonom potočiću je docrtala kamenje i pojačala obrise pejzaža.

Dodala je i Hodlerov potpis, ali ne krivotvorenu posvetu, što je često radila, kao što je i na svojim portretima naknadno popravljala frizure, nezadovoljna ne Hodlerovim radom, već svojim izgledom.

Ulazom u dolinu magije Žan Serani bila je izuzetno zadovoljna, naročito nakon njenog uljepšavanja slike.

Prepravljena slika je svjedočanstvo bliskosti i dokaz neraskidive veze slavnog Ferdinanda Hodlera i njegovog najdražeg modela, lijepe Žan Serani Šarl Čišić.