Bosna i Hercegovina ima novog visokog predstavnika. Mandat Kristijana Šmita zvanično je počeo, a primopredaja dužnosti zakazana je za danas. Vijeće za provedbu mira osudilo je “eskalaciju tenzija” u Bosni i Hercegovini i pozvalo političare da se fokusiraju na podršku miru i stabilnosti.

Bh. političari, ponovo, suprotstavljenih stavova. Dok je za jedne Šmit dobrodošao, za druge – kao i da ne postoji.

MILORAD DODIK, srpski član Predsjedništva BiH

„Šta je alternativa? Da vas slušamo, da namećete zakone, da dođete neimenovani? I da onda ako vas prihvatimo, da onda kažete pa vi ste nas prihvatili, šta hoćete? Eto nećemo da vas prihvatimo. Niste prihvaćeni, niste dobrodošli i nećemo razgovarati s vama.“

Milorad Dodik je ovu poruku iz stranačkih prostorija u Banjaluci poslao novom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu. Od bh. zvaničnika, Šmit je prvi susret imao s Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva. U utorak je planiran sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Dodik neće prisustvovati. Ni danas nije dočekao njemačkog državnog sekretara u Predsjedništvu, ali zato jesu druga dva člana.

Šefik Džaferović očekuje dobru saradnju sa Kristijanom Šmitom. Što se njega tiče – problema nema.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, bošnjački član Predsjedništva BiH

„Ja očekujem da Bosna i Hercegovina, dolaskom novog visokog predstavnika napravi snažne iskorake na svom reformskom putu. Da snažno nastavi svoj evropski put, svoj NATO put.“

Što se tiče Republike Srpske, učešće u radu bh. institucija nastaviće se ukoliko dopune Krivičnog zakona koje je nametnuo Valentin Incko budu stavljene van snage. Politički predstavnici iz Federacije BiH poručuju – od toga nema ništa. Nova politička kriza našla se na stolu Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira. Izuzev Rusije, članice osuđuju političke tenzije i neprihvatanje dopuna Krivičnog zakona, kao i zakonski odgovor iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Pozivaju na “suzdržavanje od destabilizujućeg ponašanja”.

 SREĆKO LATAL, politički analitičar

“Ovo vrlo jasno znači da BiH ulazi u jednu novu puno ozbiljniju fazu krize. Postoji ozbiljan potencijal da dođe i do ozbiljnog trvenja kako između međunarodne zajednice i lokalnih političara tako i unutar same međunarodne zajednice.”

DARKO KUZMANOVIĆ, politolog

„Gotovo je da sam sto posto siguran da će doći do određenog pritiska na političare u BiH bez obzira na nacionalni predznak, da se BiH počne stavljati na noge“.

Riječi dobrodošlice najmanji su problem koji će dočekati novog visokog predstavnika. Kristijan Šmit u Bosnu i Hercegovinu dolazi u vrijeme velike krize, izazvane ne samo političkim previranjima nego i izuzetno teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji. Problemi se gomilaju godinama, a političke volje da se riješe – nema.