Članovi Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine traže da se tretiraju kao i drugi zaposleni. Predlažu i kreiranje posebnog fonda za umjetničke strukovne Udruge.

Usljed stanja nesreće u Federaciji BiH, onemogućen je rad umjetničkim strukovnim Udruženjima u Kantonu Sarajevo. Zatvorili su galerije i prolongirali izložbe. Od entitetske i kantonalne Vlade traže podršku.

AMILA SMAJOVIĆ, predsjednica ULUPUBiH

“Mjere smo probali da napravimo da one budu što konkretnije kada govorimo o samostalnim umjetnicima koji su u ovom trenutku ostali apsolutno bez svih mogućnosti obezbjeđivanja minimalnih prihoda za sebe, da se tu radi ustvari o jednoj kratkoročnoj pomoći”.

ULUPUBIH predlaže da se stavi van snage prijedlog o brisanju transfera udruženjima građanja iz oblasti kulture kao i prijedlog o umanjenju Transfera za kulturu od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine.

MILA MELANK, članica UO ULUPUBiH

“Mi smo očekivali da će sada Vlada Federacije i Vlada Kantona pronaći, kao što je pronašla sredstava za preživljavanje i pomoć poslovnim subjektima, proizvođacima, poljoprivrednicima pronaći ta sredstva i za umjenike, a izgleda da se to ne dešava jer su sva sredstava na tim pozicijama koje bi značile nama život ustvari smanjena”.

U nizu prijedloga ULUPUBiH upućenih na adresu vlada je i da se kreira poseban fond iz donatorskih sredstava koji će biti namijenjen umjetničkim strukovnim Udruženjima.