Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine novom stalnom postavkom ”Galerija entuzijazma“ u Sarajevu obilježava 75 godina djelovanja i postojanja.

Stalnu postavku čini više od 300 djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH, među kojima su slike, skulpture, grafike i crteži nekoliko desetina autora, većinom iz BiH. Među najpoznatijim slikarima su Gabrijel Jurkić, Petar Tiješić, Todor Švrakić, Đoko Mazalić, Lazar Drljača, Karlo Mijić, Ivo Šeremet, Branko Šotra.

Izložena su i djela skulptura Ante Matkovića, Šimuna Dujmovića i mnogih drugih.

Na jednom spratu je izložen dio zbirke časopisa ”Nada“ na kojem su izloženi većinom radovi stranih umjetnika, a čija su djela ilustrovana odnosno objavljena u njemu.

Viši kustos Maja Abdomerović je podsjetila kako su radeći na inventuri primijetili kako se u njihovoj kolekciji nalazi mnogo djela koja nikada ili su veoma davno predstavljena javnosti.

“Tako se i rodila ideja ove nove stalne postavke. Također, krajem prošle godine, krajem decembra, prilično ‘gluho’ je prošao veliki jubilej – 90 godina od osnivanja Galerije slika pri Zemaljskom muzeju, što je bila prva institucionalizirana umjetnička kolekcija u BiH”, rekla je Abdomerović.

Dodala je kako je kolekcija zapravo nukleus kolekcije Umjetničke galerije BiH koja je osnovana prije 75 godina.

“Kada objedinimo te dvije godišnjice, ta dva velika jubileja dobijemo ovu novu stalnu postavku koja predstavlja sve ono što čini ovu instituciju i zašto je ona bitna i jedina ovakve vrste u BiH”, istakla je Abdomerović.

Osvrnuvši se na sam naziv postavke, pojasnila je kako je upravo entuzijazam ono što povezuje tih 90 godina.

Muzejska savjetnica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić kazala je kako su se odlučili izložiti slike koje su naslijedili iz Zemaljskog muzeja, Galerije slika osnovane 1930. godine, a koja je kao takva trajala do kraja Drugog svjetskog rata.

”Za tih 15 godina, Zemaljski muzej je prikupio oko 600 umjetničkih slika, što smo iznijeli na svjetlo dana. Naravno, nije svih 600 moglo stati na ova dva sprata koliko imamo, tako da smo opet nastojali da prezentiramo najbolje od najboljeg”, rekla je Udovičić.

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, osnovana 1946. godine, proučava i čuva preko 6.000 djela moderne i savremene umjetnosti, predstavljajući, sa stajališta vizuelne umjetnosti, najstariju i najznačajniju muzejsku instituciju u BiH. Galerija je za javnost otvorena 1959. godine prvom stalnom postavkom.