Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je danas, na početku vanrednog sastanka Generalne skupštine svjetskog tijela, na momentalan prekid vatre između Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Gutereš je rekao da on i izaslanik UN za Bliski istok učestvuju u “ekstenzivnim diplomatskim naporima” u regionu u koje su uključeni Egipat, Jordan i Katar da se sukobi zaustave.

On je pozvao sve članove međunarodne zajednice “da učine sve što je njihovoj moći da omoguće stranama u sukobu da se udalje od ivice ponora”.

Generalni sekretar UN je također pozvao Izrael i Hamas da “omoguće pojačanje posredničkih napora kako bi se borba privela kraju”.

On je indirektno kritikovao Izrael i Hamas za kršenje “zakona rata” koji zabranjuju nasumične napade i napade na civile i civilnu imovinu, te napade na vojne mete koji uzrokuju nesrazmjerne civilne žrtve, ocijenivši da “kontraterorizam i samoodbrana” nisu opravdanja.

Gutereš je apelovao na izraelske vlasti da poštuju zakone “uključujući proporcionalnu upotrebu sile” i pozvao ih da se maksimalno uzdrže u vođenju vojnih operacija.

Hamas i druge ekstremističke organizacije je pozvao da “zaustave nesumično ispaljivanje raketa i minobacačkih projektila iz gusto naseljenih civilnih kvartova na civilne populacione centre u Izraelu”.