UN su oštro kritizirale odluku predsjednika Donalda Trumpa o pomilovanju četiri bivša pripadnika Agencije za obezbjeđenje “Blekvoter” osuđenih zbog masakra nad 14 civila u Bagdadu 2007. godine.

Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty i Dustin Heard otvorili su vatru na bagdadskom trgu Nisoor 2007. godine, čuvajući američki diplomatski konvoj.

Ured UN-a za ljudska prava upozorio je da će pomilovanja poslužiti da ohrabre druge da počine slična krivična djela.

“Četvorica radnika Blekvotera osuđena su na zatvorske kazne od 12 godina do doživotne robije, uključujući i optužbe za prvostepeno ubistvo. Njihovo pomilovanje doprinosi imunitetu i kao posljedica je ohrabrenje drugima da u budućnosti čine slične zločine”, rekla jeglasnogovornica Ureda UN za ljudska prava Marija Hurtao.

Prema njenim riječima, žrtve ozbiljnih kršenja ljudskih prava i težeg kršenja humanitarnog prava, takođe imaju pravo na određeno zadovoljenje i da vide počinioce da služe kazne proporcionalne ozbiljnosti njihovog ponašanja.

Američki predsjednik Donald Tramp pomilovao je nešto ranije četiri bivša pripadnika Agencije za obezbjeđenje “Blekvoter” koji su proglašeni krivim za umiješanost u ubistva 14 iračkih civila 2007. godine.

Bijela kuća je saopštila da su pomilovanja podržana u javnosti i među zakonodavcima.

Međutim, Muhamed Kinani, otac devetogodišnjeg dječaka ubijenog na trgu Nisur izjavio je da je mislio da u Americi niko nije iznad zakona, ali da se sada uvjerio u suprotno.

Direktor američke Unije za građanske slobode i Nacionalnog bezbjednosnog projekta Hina Šamsi rekla je da je Tramp pao na “sramotno niske grane pomilovanjem članova Blekvotera“.

Američki savezni sud je 2014. godine proglasio krivim Slatena za ubistvo, dok su Slou, Liberti i Herd proglašeni krivim za namjerno ubistvo bez predumišljaja, pokušaj ubistva bez predumišljaja i za druge optužbe.

Slaten je osuđen na doživotnu robiju, a ostala trojica na po 30 godina zatvora.

Međutim, Apelacioni sud je poništio presudu Slatenu i novi proces je 2018. godine poništen jer porota nije mogla da postigne dogovor o presudi.

Slatenu je ponovo suđeno iste godine i proglašen je krivim za prvostepeno ubistvo. Osuđen je prošle godine na doživotnu robiju bez mogućnosti uslovne kazne.

Kazne su smanjene Slou, Libertiju i Herdu na 15, 14 i 12 godina zatvora.