Zvaničnik UN-a zatražio je od zemalja donatora da povećaju pomoć Afganistanu, gdje su aktuelna suša i pojačani vojni sukobi nakon objave povlačenja stranih snaga raselili brojne civile, stvarajući rastuću humanitarnu krizu.

Ramiz Alakbarov, rezidentni i humanitarni koordinator UN-a za Afganistan, izjavio je da je od potrebnih 1,3 milijardi dolara za Afganistan prikupljeno nešto manje od 40 posto.

Oko 18 miliona Afganistanaca, ili polovina ukupnog stanovništva, u potrebi je za pomoći. Trećina stanovništva u zemlji je pothranjena, a polovina djece mlađe od pet godina suočena je s akutnom pothranjenošću.

Oko 450 miliona dolara primljenih do sada daleko su niža cifra od one koja je potrebna.

– Naš plan je da pružimo pomoć za najmanje 15,7 miliona ljudi, i upravo sada to neće biti moguće bez tih dodatnih doprinosa – izjavio je Alakbarov putem videokonferencije s novinarima u New Yorku.

Govoreći o sigurnosti i zaštiti humanitarnih radnika, Alakbarov je kazao da je 25 njih ubijeno od početka godine i 63-oje je ranjeno, što je povećanje od 30 posto u odnosu na 2020. godinu, prenosi Xinhua.