Ujedinjene nacije su poslale 40 tona medicinske pomoći u Sanu, prijestonicu Jemena koja je pod kontrolom proiranskog pobunjeničkog pokreta Huta.

Zvaničnik Međunarodnog aerodroma u Sani je rekao da su na aerodrom sletjela dva aviona koja su prevozila 40 tona sanitetskog materijala koji je poslao Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Svjetski program za hranu.

Ova pomoć UN-a je poslata kao vid podrške naporima i borbi Jemena protiv koronavirusa.

UNICEF je takođe 22. i 23. jula u Sanu poslao 66 tona lijekova i sanitetskog materijala.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Nacionalni odbor za borbu protiv koronavirusa Jemena, ukupan broj umrlih od posljedica koronavirusa dostigao je 518, a broj slučajeva zaraze 1.832. Ovi podaci uključuju samo slučajeve s područja koje kontroliše jemenska vlada, ali ne i područja na kojima se nalaze Huti.

Specijalni predstavnik UN-a u Jemenu Martin Grifits rekao je ranije da zaraćene strane u zemlji mjesecima pregovaraju o prekidu vatre, ekonomskim i humanitarnim mjerama i ponovnom uspostavljanju političkog procesa, ali još se nije postigao konačni dogovor.

Jemen je mjesto sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je proiranski pobunjenički pokret Huta preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi vazdušne napade protiv Huta, podržavajući prosaudijsku vlast.