Pothranjenost među djecom dostigla je najviši novo ikad zabilježen u dijelovima ratom zahvaćenog Jemena, saopćio je UN u utorak, dok su pandemija koronavirusa i nedovoljno finansiranje humanitarne pomoći pogoršali humanitarnu krizu.

Više od pola miliona slučajeva akutne pothranjenosti među djecom mlađom od pet godina zabilježeno je na jugu zemlje, i očekuje se da rezultati istraživanja na sjeveru budu “podjednako zabrinjavajući”, saopćila je Svjetska organizacija.

Povećanje teške pothranjenosti u toj dobnoj grupi od 15,5 posto ostavilo je najmanje 98.000 djece “u velikom riziku od umiranja”, navode u zajedničkom saopćenju UN-ov dječji fond UNICEF i Svjetski program hrane.

UN su upozorile u julu da je skoro svaka deveta osoba u svijetu gladna, dok pandemija koronavirusa i šokovi izazvani klimatskim promjenama pogoršavaju ionako loše trendove u ovoj godini.

U dječjoj populaciji u Jemenu dokazi krize su nedvosmisleni, dok djeca mršava poput kostura tiho plaču a zabrinuti roditelji bdiju nad njima.

Brojni roditelji strahuju da su njihova djeca u riziku od zaraze koronavirusom ukoliko budu hospitalizirana i nisu voljni da ih šalju u klinike na liječenje.

“Pothranjenost ovdje i u Jemenu postala je katastrofalna i značajno je povećan postotak pothranjene djece”, izjavio je pedijatar Fahad Al-Qudsi, koji radi u bolnici Joumhouri u prijestonici Sani.

“Rastuća je nestašica lijekova kao i hrane primjerene za trudnice”, izjavio je on za AFP.

Samo 1,43 milijardi dolara od 3,2 milijarde potrebne za finansiranje projekata pomoći u Jemenu primljeno je do sredine oktobra.

UN je u septembru saopćio da je ključna pomoć ukinuta za 300 zdravstvenih centara i više od trećine velikih humanitarnih programa Svjetske organizacije je umanjeno ili je potpuno ugašeno.

Nekoliko arapskih donatora, uključujući Saudijsku Arabiju, nije ispunilo svoja obećanja o pomoći, poručila je zvaničnica UN-a Vijeću sigurnosti, dok se donatori suočavaju s vlastitim ekonomskim problemima u jeku krize s koronavirusom.

“Upozoravali smo od jula da je Jemen na rubu katastrofalne krize sa sigurnošću hrane”, izjavila je Lisa Grande, humanitarni koordinator UN-a za Jemen.

“Ukoliko se rat ne okonča upravo sada, približavamo se nepovratnoj situaciji i riziku gubljenja kompletne generacije jemenske male djece”, kazala je.