Ujedinjene nacije pozvale su u utorak Izrael da u potpunosti otvori prelaze Karem Abu Salem i Beit Hanoun (Erez) za Palestince, kako bi mogli dobiti medicinsku pomoć i humanitarne potrepštine.

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je da je prelaz Erez od 11. maja otvoren za međunarodne humanitarne radnike, ali zatvoren za Palestince, među kojima su palestinski humanitarni radnici i oni koji trebaju napustiti Gazu radi liječenja.

Pozivajući na potpuno otvaranje svih graničnih prelaza prema Gazi, Dujarric je rekao da ih treba držati otvorenima za humanitarnu pomoć i Palestince kojima treba liječenje.

“Ponovo ističemo potrebu da se otvore i ostanu otvoreni svi prelazi u Gazu. To je neophodno za ulazak humanitarnih zaliha, uključujući gorivo za osnovne usluge i zalihe za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Otvaranje prelaza također će osigurati izlaz pacijentima kojima je potrebno liječenje i prelazak palestinskog humanitarnog osoblja”, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.