Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je vjerske lidere da učestvuju u borbi protiv nove vrste koronavirusa (COVID-19).

U svojoj videoporuci Guterres se zahvalio vjerskim vođama koji su podržali poziv na globalno primirje i rekao da oni mogu imati veću ulogu u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Pozivajući vjerske vođe da upozore društva na posljedice i štetne poruke nasilja, ksenofobije i rasizma, Guterres je takođe pozvao da osudi sve veće nasilje nad ženama i djevojčicama tokom epidemije.

Guterres je pozvao vjerske vođe da ohrabre žene i potiču da one budu zastupljene jednako na svim područjima. Neophodno je da provođenje mjera koje je Svjetska zdravstvena organizacija postavila u skladu mjera protiv širenja koronavirusa, a u kontekstu njihove primjene tokom vjerskih aktivnosti.

Podsjetivši da su milioni učenika morali prekinuti obrazovanje zbog epidemije, Guterres je izjavio da bi vjerske vođe trebali podržati napore u rješavanju problema na polju obrazovanja.