Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini zabrinute su zbog iznenadnog zatvaranja Privremenog prihvatnog centra “Bira” u Unsko-sanskom kantonu ove sedmice, pri čemu je policija premjestila 87 djece, uključujući djecu bez pratnje, iz “Bire” u Centar “Borići”, saopštili su iz ove organizacije.

Ova akcija je nastavljena istu noć premještanjem svih muškaraca samaca iz “Bire” u hitni prihvatni kamp “Lipa” i u Sarajevo.

Ujedinjene nacije, kako navode, stoga skreću pažnju na činjenicu da je hitni prihvatni kamp “Lipa” već popunjen i nije opremljen za zimske uslove.

“Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su takođe popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbjeglica, migranata i tražitelja azila u Bosni i Hercegovini se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smještajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama”, izjavila je rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Mekdonald.

Iz UN-a ističu da su izrazito zabrinuti da će ove akcije dovesti do pogoršanja izolacijskih kapaciteta za KOVID-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mjera, te će na taj način rezultirati povećanjem zdravstvenih rizika za migrante, tražioce azila i širu zajednicu.

“U trenutku kada se Bosna i Hercegovina već bori sa pandemijom bez presedana, i njenim posljedicama na sve segmente društva, urgiramo prema svim relevantnim nivoima vlasti da izbjegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije”, navela je Mekdonald.

Ujedinjene nacije pozivaju relevantne vlasti na nivou BiH da pravovremeno osiguraju alternativna rješenja, uključujući držanje centara poput “Mirala” otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije.