Zamjenik generalnog sekretara za humanitarne poslove Ujedinjenih naroda (UN) Mark Lowcock upozorio je kako je u Siriji 9,3 miliona civila suočeno s nesigurnom ispravnosti namirnica, a 2,45 miliona djece školskog uzrasta nema mogućnost odlaska u školu.

Lowcock je u obraćanju na 4. Briselskoj konferenciji koju su zajednički organizirali Ujedinjeni narodi (UN) i Evropska unija (EU) podsjetio kako rat u Siriji ulazi u desetu godinu te da su gotovo toliko trajali Prvi i Drugi svjetski rat zajedno.

Prema njegovim riječima, kriza ne predstavlja razaranje samo za Siriju nego i region općenito. Ujedno, zahvalio je susjednim zemljama, prvenstveno Turskoj koje su otvorile svoja vrata Sirijcima.

Lowcock je dodao kako sada, pored rata, dodatnu prijetnju predstavlja i epidemija koronavirusa, ekonomija je narušena, a cijene osnovnih namirnica su astronomske.

Pojasnio je kako su pretpostavke UN-ovog Svjetskog programa za hranu da je s nesigurnom ispravnosti namirnica suočeno 9,3 miliona civila.

Kazao je i kako 2,45 miliona djece školskog uzrasta ne ide u škole te da je 1,6 miliona djece suočeno s rizikom da svakog trenutka ostane bez mogućnosti školovanja.

Lowcock je rekao kao je zatražena pomoć u vrijednosti od 3,8 milijardi dolara do kraja godine kako bi zadovoljili osnovne potrebe 10 miliona civila širom Sirije. Od zemalja donatora zatražio je da naročito uzmu u obzir školovanje djece u Siriji i budu velikodušne.