Ujedinjene nacije su upozorile na brzo širenje koronavirusa u Jemenu zbog nedostatka humanitarne pomoći.

Iz Kancelarije UN-a za humanitarnu koordinaciju u Jemenu navode da se epidemija brzo širi u toj zemlji i da ima smrtnih slučajeva.

“Kasni se s nabavkom lijekova, ljudi imaju poteškoće u pristupu zdravstvenim domovima. Zbog toga je zdravstvena situacija kritična”, naveli su iz UN-a.

Kako su rekli, i kriza s nabavkom goriva uticala na rad bolnica, pristup čistoj vodi i hrani.

Naveli su i da nedostaju sredstva za humanitarne potrebe Jemena, uključujući i borbu protiv KOVID-19, što je povećalo rizik od širenja virusa.

Prema zvaničnim podacima, u Jemenu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 429 osoba, a zaraženo ih je 1.516. Ova brojka ne uključuje područja koja su pod kontrolom Husa.

Prema podacima UN-a, u Jemenu, gdje vlada jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, za 80 odsto stanovništva potrebna je humanitarna pomoć i zaštita.

Jemen je centar sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je proiranski pobunjenički pokret Huti preuzeli kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi vazdušne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.