Christine Schraner Burgener, specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda (UN-a) za Mijanmar, potvrdila je da je više od 50 osoba ubijeno na demonstracijama protiv puča u toj zemlji.

Burgener je na konferenciji za novinare poručila da je današnji dan “najkrvaviji” dan od puča u Mijanmaru.

“Samo danas je umrlo 38 ljudi. Ukupno više od 50 ljudi izgubilo je živote, a mnogi su ozlijeđeni”, kazala je Burgener.

Potvrdila je također da je tokom demonstracija dosad uhapšeno najmanje 1.200 osoba, te pozvala međunarodnu zajednicu da se ujedini i usprotivi puču u Mijanmaru.

Komentirajući poruke Kine i Rusije da je puč u Mijanmaru i ono što se dogodilo nakon njega unutrašnje pitanje te zemlje, Burgener je poručila: “Ovo nije unutrašnje pitanje i utiče na stabilnost u regiji. Nadam se da Kina i Rusija shvataju važnost jedinstva u tom pogledu.”

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u petak kako bi razgovarali o puču u Mijanmaru i događajima nakon puča.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u toj zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni antipučistički protesti počeli su 6. februara.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije su najoštrije osudili vojni udar u Mijanmaru.