Iako se očekuje da će usporavanje ekonomije izazvano pandemijom koronavirusa ove godine prouzrokovati pad emisije ugljikovog dioksida do sedam posto, svijet se ipak kreće prema porastu temperature većem od tri stepena Celzijeva do kraja ovog stoljeća, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN).

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) objavio je u “Izvještaju o emisijama gasova 2020” da, ipak, ukoliko vlade ispune obećanja data u Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama, mogu emisije dovesti do nivoa koji je u skladu s ciljem sporazuma – održati prosječno povećanje temperature znatno ispod dva stepena Celzijeva u odnosu na predindustrijski period.

Dodaje se da bi “zeleni oporavak” nakon globalne pandemije mogao smanjiti do 25 posto predviđenih emisija stakleničkih plinova do 2030. godine i približiti svijet postizanju postavljenog cilja.

– Vlade trebaju podržati ‘zeleni oporavak’ –

Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a, izjavila je da će ovo sigurno biti jedna od najtoplijih godina dosad.

“Godina 2020. je na putu da bude jedna od najtoplijih, dok šumski požari, oluje i suše nastavljaju pustošiti. Izvještaj UNEP-a ipak pokazuje da ‘zeleni oporavak’ nakon pandemije može smanjiti ogroman dio emisije stakleničkih plinova i pomoći usporavanju klimatskih promjena”, rekla je Andersen.

Pozvala je vlade u svijetu da ‘zeleni oporavak’ u sljedećoj fazi fiskalne intervencije protiv pandemije koronavirusa i značajno podignu svoje klimatske ambicije tokom 2021. godine.

U izvještaju se također navodi da očekivani pad emisija ugljikovog dioksida u 2020. godini kao rezultat smanjenih putovanja, smanjene industrijske aktivnosti i proizvodnje električne energije tokom trajanja pandemije rezultira smanjenjem globalnog zagrijavanja od samo 0,01 stepena Celzija do 2050. godine.

Prema privremenom godišnjem klimatskom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije, objavljenom prošle sedmice, 2020. je na putu da bude jedna od tri najtoplije godine zabilježene nakon 2016. i 2019.