Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadora Italije u BiH Nikolu Minasija i zahvalio mu za plodonosni mandat u BiH, tokom kojeg je ojačano prijateljstvo dvije zemlje, ali i unapređena saradnja, posebno ekonomska.

“Naše opredjeljenje je potpuna otvorenost za strane investicije i dolazak kompanija koje znače nova radna mjesta, a uvijek su nam dobrodošli italijanski investitori, sa kojima imamo izuzetno dobra iskustva i saradnju”, naglasio je Novalić u razgovoru sa Minasijem, koji polovinom juna završava mandat i napušta BiH.

Minasi je zahvalio Novaliću za dostupnost i spremnost koju je pokazao u saradnji sa italijanskim firmama, te naglasio da su vidljivi pozitivni rezultati u brojnim oblastima, saopšteno je iz Vlade FBiH.

On je najavio uspostavljanje italijansko-bh. komore i udruženja italijanskih poslodavaca u BiH, a što će, kako je ocijenio, doprinijeti privlačenju novih firmi i investicija i ojačati ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Sagovornici su saglasni da BiH i Italiju povezuju iskreni prijateljski odnosi, te da je potrebno iskoristiti postojeći potencijal za unapređenje saradnje.

“Meni i mojoj supruzi je bila velika čast boraviti i raditi u BiH. Nedostajaće nam sve, a posebno hrana i tradicionalna kuhinja BiH”, rekao je Minasi.