Broj ljudi koji bježe pred nasiljem u regiji Sahel u zapadnoj Africi učetverostručio se u protekle dvije godine, uz dva miliona trenutno raseljenih unutar njihovih matičnih zemalja, saopćila je danas agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Oružane grupe povezane s al Qaedom i tzv. Islamskom državom proširili su svoje prisustvo u relativno sušnoj regiji na rubu Sahare, izazivajući etničke sukobe u Burkini Faso, Maliju i Nigeru, i prisiljavajući kompletne zajednice da napuštaju svoje domove.

Više od polovine raseljenih unutar vlastite zemlje nalazi se u Burkini Faso, gdje su mnogi prinuđeni da spavaju na otvorenom i nemaju dovoljno vode, izjavio je portparol UNHCR-a Boris Češirkov na brifingu u Ženevi.

“Zajednice koje prihvaćaju raseljene osobe dostigle su prelomnu tačku. Humanitarni odgovor opasno je preopterećen i UNHCR traži od međunarodne zajednice da udvostruči napore pomoći u regiji”, kazao je.

Sahel također ima više od 850.000 izbjeglica koje su pobjegle preko međunarodnih granica, od kojih je većina iz Malija, prenosi Reuters.