UNICEF planira da nabavi milijardu špriceva do kraja 2021. godine da bi mogao brzo da pokrene masovne kampanje vakcinacije čim budu raspoložive vakcine protiv KOVIDA-19.

“Vakcinisati svijet protiv KOVIDA-19 uskoro će biti jedna od najvećih zadataka u istoriji čovječanstva, i treba da možemo da djelujemo onoliko brzo koliko se brzo budu proizvodile vakcine”, rekla je danas Henrijeta For, generalna direktorka Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u saopštenju.

Da bi moglo da se radi brzo, treba već sada djelovati brzo, i do kraja godine će Fond već imati pola milijardi špriceva raspoređenih na mjestima gjde mogu brzo da se podijele i po najboljoj cijeni.

Da bi dala ideju o veličini poduhvata rekla je da bi 520 miliona špriceva koje organizacija namjerava da uskladišti do kraja ove godine, ako bi se poređali jedan do drugog, mogli opasati svijet jedan i po put.

Još nije razvijena vakcina protiv KOVIDA-19 od kojeg je u svijetu umrlo više od 1,1 milion ljudi od početka epidemije krajem 2019.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, blizu 200 vakcina je u raznim fazama razvoja i testova, a desetak u posljednjoj fazi procesa prije slanja na procjenu i moguće odobrenje zdravstvenih vlasti.

Novac za špriceve i za pet miliona kutija da bi se bezbijedno odbacili kada budu upotrijebljeni, je iz Udruženja za vakcine Gavi, u saradnji sa državnim vlastima, fondacijama, međunarodnim organizacijama i firmama.

UNICEF, najveći kupac vakcina na svijetu, zadužen je za koordinisanje nabavke.