Oko 800 miliona djece širom svijeta još se nije vratilo u školske klupe, usred pandemije koronavirusa, upozorio je Međunarodni fond za djecu Ujedinjenih nacija (UN).

Iz UNICEF-a su upozorili na mogućnost da se, kako odmiče vrijeme, veliki broj djece nikad neće vratiti standardnom pohađanju nastave.

Šef Odjeljenja za obrazovanje UN-ove agencije Robert Dženkins rekao je za britanski “Gardijan” da su zatvaranja dio nezamislivog remećenja u obrazovanju djece.

“Nisam zamišljao razmjere zatvaranja kada su se škole zatvorile prošle godine i nisam mogao ni zamisliti da to traje tako dugo. Na vrhuncu pandemije 1,6 milijardi djece nije išlo u školu, a evo nas godinu dana kasnije, i 800 miliona još uvijek strada zbog djelimično ili potpuno poremećenog obrazovanja”, istakao je Dženkins.

Istakao je kako se mora ispitati kakve su posljedice produženog zatvaranja škola po djecu.

Pandemija KOVID-19 uveliko je uticala na životne navike učenika, a prekid rada škola ili prilagođena metoda učenja na daljinu doveli su do toga da djeca u nekim zemljama budu primorana na rad, upozoravaju grupe za zaštitu ljudskih prava.