I dalje se nadamo da nam uskoro stižu nove plaćene doze vakcina iz COVAX mehanizma. U Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine tvrde da se u maju očekuje isporuka od 100.620 doza Pfizer ove vakcine.

Napokon, riječ “biće” izgleda prelazi u “stiže”. U Bosnu i Hercegovinu od 3. do 9. maja stiže 100.620 doza Pfizer vakcina, putem COVAX mehanizma, najavljuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Vakcine će biti isporučene u jednoj alokaciji, a u Ministarstvu dodaju uskoro se očekuje isporuka vakcina čija je nabavka predviđena sredstvima IPA fonda.

“Isporuka vakcina Pfizer/BioNTech očekuje se i na osnovu sporazuma koje je ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, nakon saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine potpisala sa Republikom Austrijom. Riječ je o 200.000 doza koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fonda.”

Upravo te veće količine vakcina čekaju u Domovima zdravlja. Iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potvrđuju da su njihove ustanove spremne za masovnu vakcinaciju i da čekaju ono najvažnije – vakcine.

ALIS KOZICA, šef Tima za imunizaciju ZDK

“Operativni timovi na području ZDK, pri tim zdravstvenim ustanovama, izradili su plan za tu masovnu vakcinaciju, u smislu da su pripremili sportske dvorane.”

Masovna imunizacija Sarajlija predviđena je u dvorani Zetra. Za sada je na raspolaganju 12.880 vakcina, a prioritet imaju stariji od 75 godina. Online i prijave kod porodičnog ljekara su obavezne.

ANKETA

“Kakav internet, šta će on sa internetom? On ne zna da nazove na telefon kako treba, a ne da se prijavi za vakcinaciju. To je, ne znam, van pameti”;
“Nisu upoznati sa tim, u tome je problem”;
“Ništa, ne treba se preko onog tog interneta, što se kaže, vakcinisanje”;
“Ko ne zna internet, sigurno mu je nepraktično, onaj ko zna, praktično.”

Da je Vijeće ministara bilo odgovorno, imali bi priličan broj vakcinisanih, manje oboljelih, ali i umrlih, tvrdi dr. Bakir Nakaš, podnosilac prijave zbog nedogovornosti nadležnih.

BAKIR NAKAŠ, infektolog

“Ono što je najvažnije, bilo bi daleko manje smrtnih završetaka. Teško možemo izračunati koliki je taj broj, ali siguran sam da prelazi dvocifrene, trocifrene vrijednosti u pojedinim dijelovima jer oni koji su se u periodu od januara pa do danas zarazili korona infekcijom, imali su daleko teže kliničke slike i puno veči broj smrtnih ishoda.”

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH do sada je vakcinisano 33.213 osoba, a stiglo je 70.690 doza vakcina protiv COVID-19.

MAJA KOJOVIĆ, glasnogovornica ZZJZ FBiH

“Od toga, 10.000 doza AstraZeneca cjepiva kao donacija Republike Srbije za Federaciju, 10.000 doza AstraZeneca cjepiva, takođe donacija Srbije, ali za Kanton Sarajevo, 17.980 doza Sinovac cjepiva kao donacija Republike Turske, kao i 400 doza cijepiva za cijepljene turskih uposlenika. Što se tiče COVAX mehanizma, do sada je stiglo 17.100 doza cjepiva AstraZeneca i 15.210. doza Pfizera.”

Transport 50.000 doza vakcina, kako je najavljeno nakon razgovora ministrice vanjskih poslova Bisere Turković sa ambasadorom Ji Pingom, koje je Narodna Republika Kina donirala Bosni i Hercegovini, počeće za četiri dana, a u Bosnu i Hercegovinu stići će krajem mjeseca.