U vremenu kada je pandemija koronavirusa ugrozila poslovanje mnogih, pune ruke posla imaju radnici Narodne kuhinje u Starom gradu u Sarajevu. Sve je više gladnih koji traže hranu, a tetka Zilha, koja već godinama besplatno dijeli obroke, kaže da glad ne poznaje virus.

Pred Narodnom kuhinjom u Starom gradu na svoj obrok čekaju uglavnom stariji. Senada je samo jedna u nizu korisnika usluga Narodne kuhinje. Na Zavodu za zapošljavanje je već godinama. Slabog je zdravlja i nema primanja. Da nije Narodne kuhinje i dobrih ljudi, kaže, ostala bi gladna. Porcija hrane koju je danas dobila bit će njen jedini obrok.

I Edin je bez posla i na Zavodu je za zapošljavanje. Obrocima iz Narodne kuhinje hrani i ženu i kćerku. Zahvalno svakodnevno dolazi po obrok.

Broj korisnika Narodne kuhinje svakodnevno se povećava, siromašnih i gladnih je sve više, priča nam Zilha Šeta iz Narodne kuhinje, poznatija kao Tetka Zilha. Samo u ovoj kuhinji dnevno se podijeli više od 700 obroka.

Iako je u penziji, Tetka Zilha već gotovo trideset godina brine o ljudima sa margine društva. Sedam dana u tjednu služi i priprema hranu. I ne misli prestati, a ističe i da je znatno veći broj gladnih i siromašnih u Sarajevskom kantonu. Stoga joj je želja da u nekom narednom razdoblju omogući i dostavu hrane na adresu, jer je mnogo onih koji su bolesni i stari, pa stoga ne mogu doći i preuzeti svoje porcije u Narodnoj kuhinji. A oni koji su svakodnevno tu, imaju samo riječi hvale.