Stotine demonstranata okupilo se u centru Atine i u sjevernom grčkom gradu Solunu kako bi obilježili Prvi maj, uprkos apelima vlade te zemlje da se odgode prvomajska okupljanja i obilježavanja do sljedeće subote, kada će biti ukinute određene restriktivne mjere.

“Ove godine, Prvi maj obilježava se u posebnim, teškim okolnostima pandemije koronavirusa, ali je naš pogled okrenut ka budućnosti. Glavno pitanje nakon pandemije je dilema socijalizma ili barbarstva. Naš odgovor je socijalizam. Potrebno je novo, pošteno društvo, s radničkom klasom koja će vladati”, rekao je čelnik Komunističke partije Dimitris Koutsoumbas.

Stotine članova sindikata PAME, uz podršku Komunističke partije, okupili su se jutros u Atini i Solunu, noseći zaštitne maske i rukavice te poštujući mjeru socijalne distance.

Sindikat je objavio fotografije na kojima se vidi kako organizatori pomoću mjernih traka i naljepnica četvrtastih boja postavljaju tačne položaje na kojima se demonstranti mogu okupiti ispred zgrade Parlamenta u centru Atine.

Policija je bila na oprezu kako bi spriječila Grke da krenu na izletišta, što je tradicija za Prvi maj.

Restriktivne mjere u toj zemlji trebale bi biti ublažene u ponedjeljak, ali ostaju na snazi ​​tokom praznika i za vrijeme vikenda. Za one koji prekrše mjere, predviđena je novčana kazna od 150 eura.