Kada je u posljednjem kvartalu prošle godine pojeftinila cijena gasa na svjetskom tržištu, Federalna vlada je za 8,5 odsto snizila cijenu gasa za kompanije koje distribuišu ovaj energent. Vlada je od tih preduzeća zatražila da to smanjenje osjete i krajnji potrošači. Međutim, s računima za centralno grijanje za prvi mjesec ove godine, postalo je jasno da od smanjenja cijene za građane nema ništa. Pitali smo nadležne – zašto?

BH-Gas je na bazi kretanja ruske cijene prirodnog gasa formirao prijedlog nove veleprodajne cijene koja je niža za 8,5 odsto u odnosu na dotadašnju. U decembru prošle godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno podržava odluku o smanjenju cijene prirodnog gasa prema kompanijama koje distribuišu gas. Odluka je stupila na snagu prvog janura 2021. godine, međutim, građani u svojim domaćinstvima i dalje ovaj energent plaćaju po istoj cijeni.

Iz KJKP “Toplane-Sarajevo“ kažu da nisu u mogućnosti smanjiti cijenu prirodnog gasa za građane. Cijene grijanja određene su tarifnim sistemom, koji je 2016. godine usvojila Vlada Kantona Sarajevo, odnosno “Uredbom sa zakonskom snagom.” U članu 30. ove Uredbe navodi se da toplane ne mogu mijenjati cijene grijanja sve dok postoji akumulirani gubitak. A gubitak toplana iznosi 100 miliona maraka.

Građani Sarajeva kažu da jedva sastavljaju kraj s krajem.

Iz Sarajevo gasa kažu da od prvog januara korisnici prirodnog gasa imaju nižu cijenu, te da korekcija cijene za korisnike centralnog grijanja nije u njihovoj nadležnosti. Na Vladi Kantona Sarajevo je da li će imati sluha za primanja građana i visoke račune u grijnoj sezoni, te u skladu sa tim promijeniti član 30. Uredbe kojom se zakonski onemogućava promjena tarifniog sistema i visine tarifnih stavova, što određuje cijenu grijanja u Kantonu Sarajevo.