Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputiće prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane, za tri osumnjičene osobe, lišene slobode u okviru istrage kaznenog djela izborne prevare na području Sanskog Mosta, za vrijeme opštih izbora 2018. godine.

Mjere zabrane, koje između ostalog uključuju ograničenje boravka i kretanja osumnjičenih, te zabranu kontakta sa osumnjičenicima i svjedocima u ovom predmetu, predložene su kako bi Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske institucije i agencije, mogle neometano provesti i okončati istragu u ovom predmetu. Istraga u predmetu se intenzivno nastavlja, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu su uhapsili tri lica među kojima je i Asim Kamber, SDA-ov poslanik u Federalnom parlamentu, zbog postojanja sumnje da su počinili krivično djelo izborna prevara.

Akcija je realizovana po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a izvršeni su pretresi četiri objekta u Sanskom Mostu.

Osim Kambera, lišeni su slobode njegovi saradnici Fazir Vukalić i Mirela Husić. Oni se sumnjiče se da su tokom opštih izbora 2018. godine, počinili krivično djelo izborne prevare.