Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik boravi u zvaničnoj posjeti Zagrebu. Sastao se sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Iz Milanovićevog kabineta je tokom dana saopšteno da Dodik dolazi kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka je poručeno, da je interes Republike Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i osiguranje jednakih prava Hrvata u njoj. Zbog toga Republika Hrvatska, kako je navedeno, neće podržati inicijative u smjeru jednostrane revizije Dejtonskog sporazuma, koje bi ugrozile mir i stabilnost.

Posjeta Dodika Zagrebu izazvala je oštre reakcije u našoj zemlji, a predsjedavajući i član državnog Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, poručili su da je riječ o privatnoj, a ne zvaničnoj posjeti.

“Riječ je o privatnom posjetu koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti”, napisao je Džaferović, a u sličnoj ocjeni mu se pridružio Komšić.